Babska pietruszka z sosem aioli

0 (0 ocen)

Nigdy bym się nie spodziewała, że zwykła pietruszka może tak wykwintnie smakować. Z racji, tego iż przystawka ta nie posiada ani grama mięsa - nazwałam ją babską :)Jest na prawdę godna polecenia !!!

Składniki:

  • - ok 7 szt średnich pietruszek
    - pół szklanki miodu
    - pieprz, sól dla smaku
    - dwie główki czosnku

    SOS AIOLI
    - główka czosnku
    - 1/2 szklanki majonezu
    - pół cytryny
    - łyżeczka cukru

Babska pietruszka z sosem aioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę, kroimy w plastry (jak na zdjęciu), układamy na blaszce. Kroimy główki czosnku na pół. Do 3/4 szklanki wody dodajmy miód, mieszamy - naszą konsystencją zalewamy pietruszkę. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni - pieczemy do zezłocenia czosnek - ok 25 minut, pietruszki - ok 50-60 minut.
  • 2. Dla nadania naszej pietruszce wyrazistego smaku, konieczny jest sos aioli.
    Czosnek wcześniej wyjęty obieramy ze skorupek , wrzucamy ząbki czosnku do blendera.Dodajemy również majonez, pół wyciśniętej cytryny oraz cukier, pieprz sól dla smaku - miksujemy. Gotowy sos wkładamy do lodówki.
  • pietruszka w miodzie 3. Uważam, że na babskie spotkania lub dla mniej mięsożernych samców :) - jest doskonała !!!

    Polecam i życzę
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy