Babkowe słoneczko cytrynowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Przepyszna i wilgotna babka w kształcie słoneczka o mocno cytrynowo-kokosowym smaku idealnie pasuje do kawki jak i herbatki.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 125g masła
    1/2 szkl.cukru
    3 jajka
    1 cukier waniliowy
    2 łyzki soku z cytryny
    1/2 szkl. wiórek kokosowych
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl.mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier puder do posypania

Babkowe słoneczko cytrynowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę,dodaję po jednym jajku ,cały czas ucierając.Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.Mieszam do połączenia się składników.Na końcu dodaję sok z cytryny i wiórki kokosowe,chwilę jeszcze mieszając.
  • 2. Formę do babki smaruję masłem i posypuję bułką tartą.Wykładam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 st.C na ok 50 minut.Upieczoną i ostudzoną babkę posypuję cukrem pudrem

Porady

Zamiast takiej formy można użyć zwykłej keksówki.

Komentarze

Podobne przepisy