BABKA ŻURAWINOWA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis dostałam od znajomej Irenki z NK. Babka bardzo pyszna.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -100 g żurawiny w syropie (ze słoiczka),
    ja miałam suszonej 200 g.
    -250 g masła
    -250 g cukru
    -1 cukier waniliowego
    -5 jajek
    -500 g. mąki
    -2 łyżki proszku do pieczenia
    -100 ml. śmietanki 30 %

    dekoracja:
    -150 g cukru pudru
    -5 łyżek soku z żurawiny
    -2 łyżki żurawiny
    albo tylko oprószyć cukrem pudrem

Babka żurawinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę suchą obgotować z odrobiną wody. Parę całych jagódek odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować na papkę. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać kolejno po jajku i miksować.Następnie dodawać porcjami mąkę z proszkiem i śmietankę i zmiksować. Połowę ciasta przełożyć do innej miski i ją zmiksować z zimną papką z żurawiny.
  • przygotowana foremka 2. Foremkę babkową natłuścić i wysypać bułką tartą.Albo użyć foremki silikonowej. Nakładać na zmianę po łyżce żurawinowego i jasnego ciasta.
    Piec ok.60 min.w temp.175*.
  • babka po upieczeniu 3. Odstawić babkę,by wystygła.
    Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami soku z żurawiny.
    Lukrem posmarować babkę. Przybrać z żurawiną .
    Albo oprószyć tylko cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy