Przepis dostałam od znajomej Irenki z NK. Babka bardzo pyszna.
1 godz. 40 min
Składniki:
-100 g żurawiny w syropie (ze słoiczka),
ja miałam suszonej 200 g.
-250 g masła
-250 g cukru
-1 cukier waniliowego
-5 jajek
-500 g. mąki
-2 łyżki proszku do pieczenia
-100 ml. śmietanki 30 %
dekoracja:
-150 g cukru pudru
-5 łyżek soku z żurawiny
-2 łyżki żurawiny
albo tylko oprószyć cukrem pudrem
Babka żurawinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Żurawinę suchą obgotować z odrobiną wody. Parę całych jagódek odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować na papkę. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać kolejno po jajku i miksować.Następnie dodawać porcjami mąkę z proszkiem i śmietankę i zmiksować. Połowę ciasta przełożyć do innej miski i ją zmiksować z zimną papką z żurawiny.
2.Foremkę babkową natłuścić i wysypać bułką tartą.Albo użyć foremki silikonowej. Nakładać na zmianę po łyżce żurawinowego i jasnego ciasta.
Piec ok.60 min.w temp.175*.
3.Odstawić babkę,by wystygła.
Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami soku z żurawiny.
Lukrem posmarować babkę. Przybrać z żurawiną .
Albo oprószyć tylko cukrem pudrem.
Komentarze