Babka żurawinowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię eksperymentować z ciastami :)

Składniki:

  • 15 dag margaryny,
    szkl. cukru,
    szkl. mąki pszennej,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    2 jajka,
    szkl. suszonej żurawiny,
    łyżeczka olejku waniliowego,
    polewa.

Babka żurawinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę przełożyć do garnka dodać 1/4 szkl. wody oraz cukier. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu.
  • 2. Gdy masa zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Ostudzić i dodać żółtka oraz olejek waniliowy. Porcjami dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać.
  • 3. Masą napełnić natłuszczoną formę na babkę. Piec ok. 50 min w temp. 170st. Ostudzić i polać polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Komentarze

Podobne przepisy