REKLAMA

babka ziemniaczano-dyniowa z KASZĄ JAGLANĄ i sosem KURKOWYM

wyświetlono: 396 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Odczarować kaszę jaglaną! Moja babka w towarzystwie sosu kurkowego smakuje doskonale. bez glutenu! bez śmietany! wegetariańskie!

opublikowany: 25.11.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • przepis na blaszkę o wymiarach 30cm x 11cm = 5 sporych porcji obiadowych

    sos kurkowy:
    400g kurek
    1 duża cebula
    1 łyżka oleju kokosowego
    2 puszki mleka kokosowego (800ml)
    sól/pieprz ziołowy
    sok z cytryny do smaku
    1 liść laurowy

    babka:
    500g obranych ziemniaków
    500g obranej dyni Hokkaido
    1 średnia marchewka
    4 jajka
    1 duża cebula
    100g prażonej kaszy jaglanej
    1 łyżka masła klarowanego + odrobina do wysmarowania formy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki tymianku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. sos kurkowy:
    Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy cebulę i szklimy. Kurki oczyszczamy i płuczemy. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebuli i smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe, wrzucamy liść laurowy i gotujemy pod przykryciem (ma małym ogniu) ok 15 minut. Mąkę ryżową rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu (zagęszczamy go), dokładnie mieszamy. Garnek zdejmujemy z gotowania, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny.
  • babka 2. babka:
    Obrane i umyte ziemniaki, marchewkę i dynię ścieramy na drobnej tarce, ale nie na tzw „paćkę” tylko na najdrobniejszych oczkach, tak by było widać strukturę warzyw (ja ścieram w melakserze). Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na klarowanym maśle. Starte warzywa przekładamy do miski, dodajemy cebulę, wsypujemy kaszę jaglaną, wbijamy jajka i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłonią, by składniki się połączyły.
  • 3. Formę o wymiarach 30cm x 11cm smarujemy klarowanym masłem, przekładamy do niej warzywa i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół na 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut na kratkę. Brzegi babki odcinamy od blachy małym nożykiem, kroimy na porcje.

    Podajemy z sosem kurkowym. Pyszna i zdrowa!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: monikaT83 IMG20210816181401

Babka dyniowa

zapraszam na jesienne ciasto czyli babkę dyniową

kategoria: do kawy babki Desery opublikowany: 15.10.2014 | wyświetlono: 3087 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE