Babka ziemniaczana ze swojskim smalcem

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla was przepis na pyszną babkę ziemniaczaną z różnymi dodatkami lecz najważniejszy to ten ? czyli swojski smalec ze skwarkami, przepis już czeka na was na blogu na który serdecznie zapraszam

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,200 kg ziemniaków przed obraniem,
    3 łyżki swojskiego smalcu ze skwarkami,
    2 średnie cebule,
    3 jajka rozmiar M,
    250 g szynki od szwagra,
    0,5 łyżki soli drobnej,
    1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego czarnego,
    2 łyżki bułki tartej drobnej
    dodatkowo :

    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana ze swojskim smalcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie smalec swojski, cebulę oraz szynkę od szwagra podsmażyć do czasu zeszklenia się cebuli, ostudzić
  • babka 2. Do startych ziemniaków dodać resztę składników czyli podsmażoną cebulę z szynką i smalcem, wbić jajka, wsypać sól, pieprz oraz bułkę tarta i wszystko wymieszać do połączenia się składników
  • babka 3. Przygotowaną masę przełożyć do natłuszczonego olejem naczynia, wyrównać wierzch wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni i piec 1 godzinę plus czas na rozgrzanie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować