Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i odchudzona babka ziemniaczana z chudą wędliną i szpinakiem. W ten sposób możemy zastąpić tradycyjny boczek.

Składniki:

  • 1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    5 plastrów chudej wędliny (szynki)
    4 kostki mrożonego szpinaku
    1 kg ziemniaków
    100 g żółtego sera
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    Sól
    Pieprz
    Liść lubczyku
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w bardzo drobna kosteczkę. Szklimy ja na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki mrożonego szpinaku i drobno pokrojoną chudą wędlinę. Całość smażymy do momentu aż cebula będzie miękka.
    Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru wody. Dodajemy przesmażoną cebulę z szynką i szpinakiem, starty ser. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Całość dokładnie mieszamy (do powstania gładkiej masy). Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Użyłam foremki o wymiarach 12x23 cm. Możemy użyć mniejszej, wtedy babka będzie wyższa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować