babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym

0 (0 ocen)

pyszny, smaczny, syty jesienny obiad..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • BABKA ZIEMNIACZANA: ziemniaki 1 kg, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1 szklanka, kucharek 1,5 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand  1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, garam masala 1 łyżeczka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - do obsypania, szynka hiszpańska 12 plastrów..............

    SOS PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać
  • etap 2. naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem, obsypac tartą bułką, na dnie i bokach poukładac plastry szynki
  • etap 3. wlać masę ziemniaczaną, na wierzchu poukładać cztery plastry
  • etap 4. piec w 180 C około 45 minut, grzanie góra/dół, pod koniec mozna przykryc folią, aby wierzch się mocno nie spiekł, kroić lekko przestudzone
  • etap 5. podgrzybki oczyścic, zagotowac z 5 minut, wylać na durszlak i opłukać zimną wodą, na maśle zeszklić cebulę z solą, dodać grzyby, pieprz, przyprawę w płynie,1/2 szklanki wody, śmietanę i dusić z 15 minut co jakiś czas mieszając, dodac koperek posiekany, porcję babki podać z sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podgrzybki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować