Babka ziemniaczana z selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na cedzak i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie obieramy seler, myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy aż będzie szklista na rozgrzanym oleju. Do miski wkładamy starte ziemniaki i seler, usmażoną cebulę,jajko, mąkę i 1 łyżkę jogurtu naturalnego,sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Foremkę do zapiekania wykładamy szynką, wkładamy przygotowaną masę ziemniaczaną, zawijamy szynką. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Kroimy szczypiorek i mieszamy go z 200 g jogurtu naturalnego. Dekorujemy babkę i podajemy razem z sosem jogurtowym.
Komentarze