Babka ziemniaczana z selerem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Klasyczna babka ziemniaczana z dodatkiem selera i obłożona szynką. Polecam ten przepis na obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zestaw a
    składniki podstawowe z zestawu:
    180 g obranego selera
    200 g gęstego jogurtu naturalnego + 1 łyżka
    100 g szynki szwarcwaldzkiej
    składnik podstawowy dodatkowy:
    6 dużych ziemniaków
    składniki robocze:
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1/2 średniej cebuli
    4 łyżki mąki-do sklejenia masy
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
    1 jajko
    dekoracja:
    liść sałaty lodowej, rukola
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka ziemniaczana z selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na cedzak i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie obieramy seler, myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy aż będzie szklista na rozgrzanym oleju. Do miski wkładamy starte ziemniaki i seler, usmażoną cebulę,jajko, mąkę i 1 łyżkę jogurtu naturalnego,sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Foremkę do zapiekania wykładamy szynką, wkładamy przygotowaną masę ziemniaczaną, zawijamy szynką. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Kroimy szczypiorek i mieszamy go z 200 g jogurtu naturalnego. Dekorujemy babkę i podajemy razem z sosem jogurtowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować