babka ziemniaczana z dynią

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smak mojego dzieciństwa. Danie, które urzeka prostotą i smakiem. Wzbogacona o dynię, staje się nową wersją regionalnego dania.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg ziemniaków,
    1 cebula,
    2 cm plaster boczku + 2 cieniutkie plasterki do przybrania (może być to boczek wędzony, jak i surowy),
    200 g dyni,
    1 ząbek czosnku,
    1 łyżka mąki,
    1 łyżka majeranku,
    sól, sporo pieprzu, oliwa.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka ziemniaczana z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i dynię zetrzeć wraz z cebulą. Odcisnąć wodę do osobnej miseczki. Poczekać aż ustoi się krochmal, dodać go do masy.
  • 2. Do ciasta dodać sprasowany ząbek czosnku, majeranek, pieprz, sól i mąkę. Wymieszać.
    Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać.
  • 3. Masę wylać do formy. Na wierzchu wyłożyć pozostałe plastry boczku.
    Piec ok.45 minut w 200 stopniach.

Porady

Przez lata danie było wzbogacane o kolejne składniki. Do babki można dodać grzyby, wędzonkę, warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować