Babka ziemniaczana z boczkiem, śmietaną,kaszą manną i ubitymi białkami

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatna,mokra i puszysta babka ziemniaczana.Niebo w gębie.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    4 cebule
    5 jajek
    4 łyżki kaszy mannej
    1 łyżka majeranku
    2 łyżki śmietany 18%
    300 g boczku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sól i pieprz
    olej do natłuszczenia formy ,
    oraz bułka tarta
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Babka ziemniaczana z boczkiem, śmietaną,kaszą manną i ubitymi białkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. Ziemniaki,obrać i zmielić w maszynce. Nie odciskać - pozostawić na 15 minut do odcieknięcia.
    4 cebule zetrzeć na tarce i również odsączyć. Boczek również zmielić.
    Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Odsączone ziemniaki przelać do dużej miski i dodać do nich cebulę,pokrojony w kostkę boczek ,2 łyżki śmietany, żółtka, kasze manną, oliwę, pieprz, majeranek,proszek do pieczenia oraz około 2/3 łyżeczki soli. Wymieszać. Dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać.
    Prodiż natłuścić lekko olejem i obsypać bułką tartą.Wlać masę do około 1 cm od brzegu.
    Piec 1 - 1 i 1/2 godziny (do zrumienienia wierzchu i "suchego patyczka"). Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować