Babka ziemniaczana z boczkiem, śmietaną,kaszą manną i ubitymi białkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki,obrać i zmielić w maszynce. Nie odciskać - pozostawić na 15 minut do odcieknięcia.
4 cebule zetrzeć na tarce i również odsączyć. Boczek również zmielić.
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Odsączone ziemniaki przelać do dużej miski i dodać do nich cebulę,pokrojony w kostkę boczek ,2 łyżki śmietany, żółtka, kasze manną, oliwę, pieprz, majeranek,proszek do pieczenia oraz około 2/3 łyżeczki soli. Wymieszać. Dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać.
Prodiż natłuścić lekko olejem i obsypać bułką tartą.Wlać masę do około 1 cm od brzegu.
Piec 1 - 1 i 1/2 godziny (do zrumienienia wierzchu i "suchego patyczka"). Smacznego.
Komentarze