REKLAMA

Babka ziemniaczana z boczkiem i natką pietruszki

wyświetlono: 453 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Babka ziemniaczana to pyszna propozycja obiadowa. Smakuje wspaniale zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień po obsmażeniu. Jest bardzo sycąca i podzielna.

opublikowany: 08.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 kg ziemniaków
    -2 duże białe cebule
    -2 małe jajka
    -2 łyżki mąki kukurydzianej
    -1 pęczek natki pietruszki
    -1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -0,5 kg boczku wędzonego surowego
    -po 1 łyżeczce: oregano suszonego, papryki słodkiej mielonej, pieprzu i curry
    -1/2 łyżeczki soli

    Dodatkowo:
    -tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1 1. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię, obsypujemy przyprawą uniwersalną i smażymy przez 7 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy posiekaną natkę, smażymy jeszcze minutkę.
  • 2 2. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy tarce o małych oczkach (nie odciskujemy nadmiaru wody!). Dodajemy do nich przyprawy, mąkę kukurydzianą i wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy na gładką masę.
  • 3 3. Do masy dodajemy podsmażony boczek z cebulą i natką i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na dolnej półce, góra-dół, przez 100-110 minut, aż babka się zrumieni. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego!

Notka redakcyjna

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: paulinawiniarek

babka ziemniaczana - nagus

Pyszne danie dla wszystkich wielbicieli ziemniaków... i nie tylko! :)

kategoria: Dania główne babka ziemniaczana opublikowany: 15.08.2017 | wyświetlono: 6183 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE