Babka ziemniaczana z boczkiem i natką pietruszki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Babka ziemniaczana to pyszna propozycja obiadowa. Smakuje wspaniale zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień po obsmażeniu. Jest bardzo sycąca i podzielna.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 kg ziemniaków
    -2 duże białe cebule
    -2 małe jajka
    -2 łyżki mąki kukurydzianej
    -1 pęczek natki pietruszki
    -1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -0,5 kg boczku wędzonego surowego
    -po 1 łyżeczce: oregano suszonego, papryki słodkiej mielonej, pieprzu i curry
    -1/2 łyżeczki soli

    Dodatkowo:
    -tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka ziemniaczana z boczkiem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię, obsypujemy przyprawą uniwersalną i smażymy przez 7 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy posiekaną natkę, smażymy jeszcze minutkę.
  • 2 2. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy tarce o małych oczkach (nie odciskujemy nadmiaru wody!). Dodajemy do nich przyprawy, mąkę kukurydzianą i wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy na gładką masę.
  • 3 3. Do masy dodajemy podsmażony boczek z cebulą i natką i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na dolnej półce, góra-dół, przez 100-110 minut, aż babka się zrumieni. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Boczek Natka pietruszki Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować