Babka ziemniaczana z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na prostą w przygotowaniu i pyszną babkę ziemniaczaną z boczkiem. Aromatyczna babka ziemniaczana jest świetnym daniem obiadowym lub kolacyjnym. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    100 g boczku surowego
    1 jajko
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    oraz: keksówka 9x18 cm

Babka ziemniaczana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kosteczkę i rumienimy na patelni, odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach wraz z cebulą. Odciskamy ziemniaki z wody i przekładamy do miski. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Do ziemniaków dodajemy czosnek, jajko, mąkę, przyprawy oraz boczek z tłuszczykiem który się wysmażył. Mieszamy dokładnie i przekładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy