Babka ziemniaczana z białą kiełbasą i ogórkiem kiszonym

4.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To nie jest tradycyjna babka ziemniaczana, ale bardzo smaczna zapiekanka w formie babki z białą kiełbasą i ogórkiem. Można podać z kleksem śmietany lub sosem chrzanowym :)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 białe surowe kiełbasy
    4-5 ziemniaków
    200 g boczku wędzonego w plastrach
    4 niewielkie ogórki konserwowe
    2 łyżki startego sera żółtego cheddar
    6 plastrów sera cheddar
    50 g miękkiego masła
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana z białą kiełbasą i ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotuj w łupinkach w lekko posolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Odcedź i ostudź. Zimne ziemniaki przepuść maszynkę. Dodaj miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki i koperek oraz starty cheddar. Przypraw solą i pieprzem i wymieszaj na gładką masę.
  • 2. Białą kiełbasę ugotuj ok.10 minut, odcedź. Ogórki odcedź z zalewy. W podłużnym naczyniu do zapiekania (25/12 cm) poukładaj plastry boczku, tak aby zachodziły na siebie i przykrywały dno. Na dnie rozłóż połowę ziemniaczanej masy. Na niej połóż w rządku białą kiełbasę , a po bokach ogórki. Przykryj trzema plastrami sera. Na to połóż pozostałą masę ziemniaczaną, wyrównaj i ułóż pozostały ser. Wierzch przykryj boczkiem.
  • 3. Zapiekankę piecz ok.35 minut w 180 st. Odwróć do góry dnem, przełóż na talerz. Babkę podawaj pokrojoną w plastry ze śmietaną lub sosem chrzanowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować