To nie jest tradycyjna babka ziemniaczana, ale bardzo smaczna zapiekanka w formie babki z białą kiełbasą i ogórkiem. Można podać z kleksem śmietany lub sosem chrzanowym :)
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 białe surowe kiełbasy
4-5 ziemniaków
200 g boczku wędzonego w plastrach
4 niewielkie ogórki konserwowe
2 łyżki startego sera żółtego cheddar
6 plastrów sera cheddar
50 g miękkiego masła
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą i ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotuj w łupinkach w lekko posolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Odcedź i ostudź. Zimne ziemniaki przepuść maszynkę. Dodaj miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki i koperek oraz starty cheddar. Przypraw solą i pieprzem i wymieszaj na gładką masę.
2.Białą kiełbasę ugotuj ok.10 minut, odcedź. Ogórki odcedź z zalewy. W podłużnym naczyniu do zapiekania (25/12 cm) poukładaj plastry boczku, tak aby zachodziły na siebie i przykrywały dno. Na dnie rozłóż połowę ziemniaczanej masy. Na niej połóż w rządku białą kiełbasę , a po bokach ogórki. Przykryj trzema plastrami sera. Na to połóż pozostałą masę ziemniaczaną, wyrównaj i ułóż pozostały ser. Wierzch przykryj boczkiem.
3.Zapiekankę piecz ok.35 minut w 180 st. Odwróć do góry dnem, przełóż na talerz. Babkę podawaj pokrojoną w plastry ze śmietaną lub sosem chrzanowym.
Komentarze