Babka ziemniaczana na boczku

0 (0 ocen)

  • Średni

Danie z kuchni Mazur i Podlasia

  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 2 kilogramy
    - boczek wędzony: 500 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - olej: 4 łyżki
    - śmietana 12%: 100 mililitrów
    - konfitura z żurawiny: 100 gramów
    - sól, pieprz, majeranek do smaku: 1 szczypta

Babka ziemniaczana na boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dolej olej roślinny i wymieszaj.
  • 2. Trochę boczku i cebulę pokrój w drobną kostkę, przesmaż na złoto na patelni i wymieszaj ze startymi ziemniakami i jajkami. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem i wymieszaj.
  • 3. Przełóż masę do blachy wysmarowanej olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Zapiekankę piecz około 90 minut.
  • 4. Pozostały boczek pokrój w pasy i ugrilluj na złoty kolor.
  • 5. Upieczoną babkę podawaj na chrupiącym boczku z żurawiną i kwaśną śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy