Babka ziemniaczana kresowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Babka z surowych ziemniaków rodem z kuchni kresowej.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 2.5 kilograma
    - jajka: 2 sztuki
    - bebula: 3 sztuki
    - mięso mielone wieprzowe: 50 dekagramów
    - bułka tarta (do posypania): 5 łyżek
    - pieprz, sól do smaku: 3 szczypty
    - masło (do polewania babki): 5 dekagramów

Babka ziemniaczana kresowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso usmażyć na oleju razem z posiekanymi dwiema cebulami. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, pozostałą cebulę również. Masę ziemniaczaną przyprawić wedle uznania (potrawa ta lubi pieprz). Dodać mięso, jajka. Przełożyć do formy, posypać bułka tartą i piec do jej zezłocenia w temperaturze maksymalnej. Następnie polać masłem i piec jeszcze ok 80 minut w 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy