Babka ziemniaczana (kartoflak)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babkę ziemniaczaną możemy podawać z ulubionymi sosami jak i z dodatkiem surówek. Polecam wypróbowanie przepisu.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
    2 ząbki czosnku,
    1 duża cebula,
    4 łyżki kaszy manny,
    2 jajka,
    2 łyżeczki suszonego majeranku,
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżeczka czarnego pieprzu,
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
    1,5 łyżeczki soli.

Babka ziemniaczana (kartoflak) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
    Ziemniaki wyłożyć na sitko umieszczone na misce i lekko ugniatamy.

    Z ziemniaków odcieknie nadmiar płynu, a na dnie miski zostanie skrobia ziemniaczana. Płyn delikatnie zlewamy z miski, a skrobię mieszamy z masą ziemniaczaną.
    Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskam przez praskę. Mieszamy z ziemniakami.
    Następnie dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy.
    Keksówkę smarujemy olejem, wlewamy masę i lekko skrapiamy olejem.
    Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Babka powinna być zrumieniona.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego ;)

Porady

Upieczoną babkę możemy podzielić na kawałki i podsmażyć na patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy