BABKA ZIEMNIACZANA

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

ZAWSZE ROBIŁA TAKĄ MOJA BABCIA

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    pół cukinii
    4 jajka
    laska kiełbasy
    olej
    przyprawy
    cebula
    2 ząbki czosnku
    3 - 4 łyżki mąki

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki cebulę, czosnek i cukinię obrać. Z cukinii wyciągnąć gniazda nasienne. Tarkować na tarce na najmniejszych oczkach.

    Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Wystudzić.

    Wszystkie składniki razem połączyć, dodać jajka, kiełbasę, mąkę i przyprawy.

    Piec w piekarniku 1,5 h w temp. ok. 200 ºC

    Swoja babkę piekłam w brytfanie o średnicy 31x22 ( mierzona w najszerszym miejscu )
    Można użyć także blaszkę do pieczenia ciasta o wymiarach 24 x 35.

Porady

ZAWSZE PODAJĘ JĄ Z SOSEM LUB ŚMIETANĄ . DOBRZE SMAKUJE PODSMAŻANA NA PATELNI DRUGIEGO DNIA

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2013

Komentarze

Podobne przepisy