Babka ziemniaczana

  • wyświetlono: 2531 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przysmak terenów wschodniej Polski.Babkę można odgrzewać jak również mrozić jeśli zostanie za dużo

emalitowska

Składniki

3 kg ziemniaków z dużą zawartością skrobi
3 jaja
4 łyżki mąki pszennej
0,5 kg wędzonki lub kiełbasy(ja mieszam pół na pół)pokrojone w kostkę
2-3 cebule
sól,pieprz,majeranek do smaku



Sposób przygotowania przepisu:

Babka ziemniaczana

  • Babka ziemniaczana1. Ziemniaki wraz z 2 cebulami zetrzeć na tarce(chwała temu co stworzył malakser)
  • Babka ziemniaczana2. wymieszać z pozostałymi składnikami ,dość mocno posolic dodać majeranek (ok 2 łyżeczek)
  • Babka ziemniaczana3. Przełożyć do dużej blachy tak aby na grubość babka miała 4 cm.Na wierzch poukładać cebulę pokrojoną w krążki.Blachę wstawić do piekarnika na ok 1,5 h.i piec w 180-200 st.C.Babkę podajemy z wszelkiego rodzaju mięsem,a z odrobiną śmietany lub sosu stanowi wspaniały samodzielny posiłek

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ttf0f6

Dodane przez: viki2903

BABKA ZIEMNIACZANA

podlaskie smaki

Babka ziemniaczana

Dodane przez: Konto nieaktywne

Babka ziemniaczana

Ziemniaki, cebula i boczek – kilka...

babka ziemniaczana

Dodane przez: bpuzio

babka ziemniaczana

czasem robię do obiadu z różnymi...

Babka ziemniaczana

Dodane przez: RedakcjaPP

Babka ziemniaczana

W wolnych chwilach lubię przygotować...

Babka ziemniaczana

Dodane przez: luna19

Babka ziemniaczana

obiad

Babka ziemniaczana zupełnie inaczej

Dodane przez: EWCIA BU

Babka ziemniaczana zupełnie inaczej

To mój pomysł na urozmaicenie tradycyjnego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE