REKLAMA
Podobnie jak kiszka ziemniaczana czy kartacze jest to potrawa popularna na Suwalszczyźnie. W innych regionach Polski tą samą potrawę można spotkać pod innymi nazwami. Smaczna na świeżo jak i odsmażana
(średnia 4.5 z 178 głosów)
Porady
Podajemy polaną śmietana i posypana szczypiorkiem, jeśli ktoś nie lubi ze śmietana świetnie smakuje tak po prostu sama bez niczego. Na drugi dzień świetnie smakuje odsmażana na oleju i z ketchupem. Do odsmażania babkę kroimy w niewielkie kwadratowe kawałki i obsmażamy na złoto z każdej strony. Jest to danie dość pracochłonne z uwagi na obierani i tarcie ziemniaków, jednak gdy robimy tę potrawę z kimś i ktoś obiera a ktoś trze ziemniaki jest znacznie szybciej. Gotowane ziemniaki najlepiej ugotować sobie dzień wcześniej wtedy tez czas wykonania się skraca.
Treściwa, aromatyczna i bardzo sycąca babka z ziemniaków.
Regionalne danie z Podlasia. Niezwykle proste, łatwe w przygotowaniu, pyszne ze szklanką mleka i kwaśną śmietaną
Babka ziemniaczana to prosta i smaczna potrawa kuchni regionalnej głównie Suwalszczyzny i Podlasia. W tradycyjnej wersji przepisu do babki dodaje się mięso: kawałki boczku, kiełbasy, skwarki ze słoniny. Najbardziej lubię babkę ziemniaczaną w wersji wegetariańskiej i taką upiekłam.
Dziś klimaty ziemniaczane.Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną przyrządzaną przez dziadków lub rodziców.Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno.Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym.
Z serii powrotów do smaków dzieciństwa poleca się babka ziemniaczana z boczkiem - proste i pyszne :)
Pyszne danie dla wszystkich wielbicieli ziemniaków... i nie tylko! :)
Komentarze