REKLAMA

Babka ziemniaczana

wyświetlono: 2398 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Podobnie jak kiszka ziemniaczana czy kartacze jest to potrawa popularna na Suwalszczyźnie. W innych regionach Polski tą samą potrawę można spotkać pod innymi nazwami. Smaczna na świeżo jak i odsmażana

opublikowany: 17.02.2013
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • • 2 kg ziemniaków surowych startych
    • 0,6 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę do ziemniaków
    • 0,3 kg boczku, kiełbasy lub innego mięsa
    • 1 duża cebula
    • 4 -5 jajek
    • 0,2 kg kaszy manny – około 1 szklanka w zależności od ziemniaków
    • 100g oleju
    • Sól i pieprz do smaku, ew. przyprawa do ziemniaków

    Podawana ze śmietaną i szczypiorkiem lub odsmażana z ketchupem
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Jak zrobić Babka ziemniaczana?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce lub przez maszynkę, następnie zetrzeć cebulę. Dodać ugotowane ziemniaki.
    Dodać całe jajka, kaszę mannę oraz odrobinę mąki jeśli masa ziemniaczana jest dość rzadka i olej. Przyprawić sola i pieprzem i przyprawa do ziemniaków
  • 2. Boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę przesmażyć na odrobinie oleju i przestudzone dodać razem z tłuszczem do masy ziemniaczanej. Zostawić trochę boczku do położenia na wierzch
  • Babka ziemniaczana przed pieczeniem 3. Wyłożyć masę ziemniaczaną na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na wierzch ułożyć gdzie niegdzie plasterki boczku wędzonego.
    Piec w temp ok. 200 stopni przez ok. 1,5 godziny
    Jest to porcja na jedną duża blachę od ciasta.

Porady

Podajemy polaną śmietana i posypana szczypiorkiem, jeśli ktoś nie lubi ze śmietana świetnie smakuje tak po prostu sama bez niczego. Na drugi dzień świetnie smakuje odsmażana na oleju i z ketchupem. Do odsmażania babkę kroimy w niewielkie kwadratowe kawałki i obsmażamy na złoto z każdej strony. Jest to danie dość pracochłonne z uwagi na obierani i tarcie ziemniaków, jednak gdy robimy tę potrawę z kimś i ktoś obiera a ktoś trze ziemniaki jest znacznie szybciej. Gotowane ziemniaki najlepiej ugotować sobie dzień wcześniej wtedy tez czas wykonania się skraca.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariwanna IMGP5924-4c

Babka ziemniaczana

Treściwa, aromatyczna i bardzo sycąca babka z ziemniaków.

kategoria: Dania główne babka ziemniaczana opublikowany: 05.11.2013 | wyświetlono: 5892 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0
Dodane przez: paulinawiniarek

babka ziemniaczana - nagus

Pyszne danie dla wszystkich wielbicieli ziemniaków... i nie tylko! :)

kategoria: Dania główne babka ziemniaczana opublikowany: 15.08.2017 | wyświetlono: 6289 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE