Babka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babkę ziemniaczaną można podać jako dodatek do mięsa. Bardzo dobra jest też sama z dodatkiem ketchupu, śmietany ewentualnie z sosem czosnkowym.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    3 jajka
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki mąki
    20 dag sera żółtego
    sól
    pieprz

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka ziemniaczana 1. Ziemniaki zetrzeć na małe oczka. Cebulę pokroić na małą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wbić jajka i wszystko wymieszać.
    Dodać mąkę oraz przyprawy - sól i pieprz.
  • babka ziemniaczana 2. Blaszkę wysmarować olejem. Wszystko przełożyć do blachy.
    Piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Potem zetrzeć ser żółty i posypać na wierzch babki.
    Piec jeszcze około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy