Babka ziemniaczana

  • wyświetlono: 286 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Babkę ziemniaczaną można podać jako dodatek do mięsa. Bardzo dobra jest też sama z dodatkiem ketchupu, śmietany ewentualnie z sosem czosnkowym.

katarzyna-p
  • 20 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

2 kg ziemniaków
3 jajka
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
20 dag sera żółtego
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Babka ziemniaczana

  • babka ziemniaczana1. Ziemniaki zetrzeć na małe oczka. Cebulę pokroić na małą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wbić jajka i wszystko wymieszać.
    Dodać mąkę oraz przyprawy - sól i pieprz.
  • babka ziemniaczana2. Blaszkę wysmarować olejem. Wszystko przełożyć do blachy.
    Piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Potem zetrzeć ser żółty i posypać na wierzch babki.
    Piec jeszcze około 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Ziemniaczane krokieciki

Dodane przez: Anyzkowo

Ziemniaczane krokieciki

przygotowane z ''resztek'' z obiadu

ZIEMNIACZANE RÓŻYCZKI

Dodane przez: magdzia44448

ZIEMNIACZANE RÓŻYCZKI

Tak wyjątkowo podane ziemniaki...

Puree ziemniaczane

Dodane przez: kuchenny świat

Puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane przygotowane...

Kuleczki ziemniaczane

Dodane przez: PatiGotuje

Kuleczki ziemniaczane

Po upieczeniu są chrupiące, idealne...

Dodane przez: JOANNA 55a

Pufki Ziemniaczane

To inaczej ziemniaki księżnej,...

Kotlety z puree ziemniaczanego

Dodane przez: kuchenny świat

Kotlety z puree ziemniaczanego

Zapraszam na ziemniaczane kotlety....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE