Babka "zebra" na fancie

4.49 (162 ocen)

Niezwykle łatwa i efektowna babka. Będzie się pięknie prezentować na wielkanocnym stole.

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki pszennej + 2 łyżki
    1 szkl oleju
    1 szkl fanty
    1 szkl cukru
    5 jajek
    2 łyżki kakao
    1 c. waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
    1 łyżka proszku do pieczenia

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Zebra Desery

Babka "zebra" na fancie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić na puch z cukrami. Cały czas ucierając dodawać 2,5 szkl mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodawać stopniowo olej i fantę.
    Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki , do drugiej kakao. Obie masy dokładnie wymieszać. Ciasto wylewać do dużej formy na babkę na przemian jasne i ciemne, tworząc kilka warstw. Piec ok 1 godzinę w 150 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli Twój piekarnik słabo grzeje to proponuje piec babke w temp o 10-15 stopni wyższej niż moja.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować