babka zebra

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 1 osoby

Łatwa w przygotowaniu, dobrze wygląda i świetnie smakuje. Babka zebra - wilgotne, maślane, pachnące wanilią i czekoladą ciasto. Polecam nie tylko na święta.

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 300 g masła
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku od pieczenia
    szczypta soli
    2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki kakao
    7 łyżek wody
    5 dużych jajek
    1/2 szklanki letniego mleka
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Babka zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie babki rozpoczynam od roztopienia i ostudzenia masła. Dodaję do niego 1 1/2 szklanki cukru oraz cukier waniliowy i miksuję przez około 2 minuty. Następnie dodaję po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy jajecznej dodaję stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mleko, po każdym dodaniu delikatnie mieszając. Kakao łączę z pozostałym cukrem i wodą tak, by powstała dość gęsta papka. Do masy kakaowej dodaję 1/3 część ciasta i mieszam mikserem.
    Formę do babki (średnica 22 cm) smaruję masłem i posypuję tartą bułką. Do formy wykładam 2 łyżki jasnego ciasta, a na nie w tym samym miejscu, 1 łyżkę ciemnego. Postępuję w ten sposób aż do wyczerpania składników, na koniec wyrównuję ciasto.
    Ciasto wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzę, wyjmuję z foremki i posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować