REKLAMA

babka zebra

wyświetlono: 1116 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Łatwa w przygotowaniu, dobrze wygląda i świetnie smakuje. Babka zebra - wilgotne, maślane, pachnące wanilią i czekoladą ciasto. Polecam nie tylko na święta.

opublikowany: 17.03.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • 300 g masła
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku od pieczenia
    szczypta soli
    2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki kakao
    7 łyżek wody
    5 dużych jajek
    1/2 szklanki letniego mleka
    cukier puder do posypania
Ocena:

(średnia 4.5 z 174 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie babki rozpoczynam od roztopienia i ostudzenia masła. Dodaję do niego 1 1/2 szklanki cukru oraz cukier waniliowy i miksuję przez około 2 minuty. Następnie dodaję po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy jajecznej dodaję stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mleko, po każdym dodaniu delikatnie mieszając. Kakao łączę z pozostałym cukrem i wodą tak, by powstała dość gęsta papka. Do masy kakaowej dodaję 1/3 część ciasta i mieszam mikserem.
    Formę do babki (średnica 22 cm) smaruję masłem i posypuję tartą bułką. Do formy wykładam 2 łyżki jasnego ciasta, a na nie w tym samym miejscu, 1 łyżkę ciemnego. Postępuję w ten sposób aż do wyczerpania składników, na koniec wyrównuję ciasto.
    Ciasto wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzę, wyjmuję z foremki i posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: annamaria

Babka Zebra

Przepis dostałam od swojej babci i zawsze się udaje.

kategoria: babki Desery opublikowany: 20.01.2014 | wyświetlono: 6650 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE