Babka jest prosta w przygotowaniu, ale bardzo smaczna i aromatyczna. Można polać ją polać polewą lub lukrem i dowolnie udekorować - pychotka. To idealna propozycja na ciasto deserowe.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
2,5 szklanki mąki
5 jajek
2 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1 szklanka gazowanej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 kisiel cytrynowy
Kilka kropel olejku rumowego
Tłuszcz do formy
1.Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, wodę gazowaną. Ciasto delikatne wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, olejek rumowy i wymieszać.
Do drugiej części dodać kisiel i wymieszać.
Do natłuszczanej formy na babkę od środka nakładać na przemian ciasto ziemne i ciasto Jane, wypełnioną formę przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60minut.
Komentarze