Babka zebra

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjna i znana wszystkim, pyszna i wilgotna babka zebra. Numer jeden wśród moich smaków dzieciństwa. A co najważniejsze - błyskawiczne ciasto w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szklanki oleju
    ¾ szklanki wody niegazowanej
    Dodatkowo:
    1 łyżka kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy mikser wbijamy całe jajka. Ubijamy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy cukier. Zwalniamy obroty miksera i partiami wsypujemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej i wodę niegazowaną, ponownie miksujemy. Wyłączamy mikser. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Do silikonowej foremki na babkę naprzemiennie wylewamy jasne i ciemne ciasto. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i odsypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować