Babka ze śmietaną i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo delikatna i puszysta babka, pięknie się prezentuje na stole a jeszcze lepiej smakuje. Dodatek migdałowej posypki dodaje babce aromatu i efektywnego wyglądu.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    8 łyżek rodzynek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka śmietany 30%
    4 łyżki oleju
    Kilka kropli olejku śmietankowego
    Tłuszcz i bułka tarta do formy
    Posypka:
    1 łyżka masła
    50 g cukru
    50 g płatków migdałowych
    Lukier:
    1 czubata łyżka cukru pudru +przegotowana woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka ze śmietaną i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę aż rozpuści się cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Rodzynki wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do masy jajecznej dodać śmietanę, olej, mąkę – całość delikatnie wymieszać. Na koniec dodać rodzynki, olejek śmietankowy, bardzo delikatnie połączyć z ciastem. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto, piec w temp. 180 stopni 60 minut.
    Posypka - masło i cukier przełożyć na patelnię, stale mieszając ogrzewać na wolnym ogniu aż do uzyskania złotej barwy. Dodać migdały, wymieszać. Powstałą posypkę rozsmarować na folii aluminiowej, odstawić do wystygnięcia. Potem potłuc na drobne kawałki. Cukier puder utrzeć z dodatkiem niewielkiej ilości wody, polać górę babki, posypać powstałą posypką, schłodzić. Dół babki delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Porady

1.rodzynki można skropić rumem. 2. formę do babki należy dokładnie natłuścić, by ciasto nie przywarło do formy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować