Babka z czekoladową polewą

5 (143 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od mamy ,pamiętam jej smak z dzieciństwa.

  • 30 min

Składniki:


  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    25 dag margaryny
    aromat waniliowy
    2 łyżki kakao
    1 polewa czekoladowa
    5 dkg rodzynek
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z czekoladową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, ostudzić. Jajka zmiksować, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej miksować na puszysty krem.
    Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać, aby w cieście nie porobiły się grudki mąki.
    Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zmiksować.

    Formę keksową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć łyżką ciasto jasne, a następnie ciasto z kakao. Można delikatnie wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C.
    Lekko przestudzić, wyjąć z formy i wystudzić.
    Polewę roztopić w gorącej kąpieli wodnej i polać babkę.
    Posypać rodzynkami.

Porady

Zamiast aromatu waniliowego można dać migdałowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować