Babka z czekoladową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, ostudzić. Jajka zmiksować, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej miksować na puszysty krem.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać, aby w cieście nie porobiły się grudki mąki.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zmiksować.
Formę keksową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć łyżką ciasto jasne, a następnie ciasto z kakao. Można delikatnie wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C.
Lekko przestudzić, wyjąć z formy i wystudzić.
Polewę roztopić w gorącej kąpieli wodnej i polać babkę.
Posypać rodzynkami.
Komentarze