Babka z suszoną żurawiną i karmelizowanym słonecznikiem

5 (146 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 25 dag margaryny
    3/4 szklanki cukru
    5 jajek
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 budyń waniliowy (z cukrem)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    kilka kropli aromatu waniliowego

    Dodatkowo:
    15 dag suszonej żurawiny
    10 dag łuskanego słonecznika
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej

    cukier puder do oprószenia

Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z suszoną żurawiną i karmelizowanym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę utrzeć na puszysta masę. Dodawać na przemian cukier (połowę), żółtka i dalej ucierać. Mąkę pszenną wymieszać z budyniem waniliowym(proszek), proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Białka ubić na sztywną masę, dodać pozostały cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Do utartej masy dodać suche produkty, kilka kropel aromatu waniliowego i ubite białka.
  • 2. Łuskany słonecznik przesypać do garnka i dodać cukier. Zrumienić na małym ogniu i ostudzić (od czasu do czasu należy wymieszać, bo jak się studzi to masa się skleja i robi się twarda). Do ostudzonego słonecznika dodać suszoną żurawinę i mąkę pszenną. Razem wymieszać, dodać do ciasta i ponownie delikatnie wymieszać.
  • 3. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (11/36 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temp. 180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik Suszona żurawina Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować