Babka z suszoną żurawiną i karmelizowanym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę utrzeć na puszysta masę. Dodawać na przemian cukier (połowę), żółtka i dalej ucierać. Mąkę pszenną wymieszać z budyniem waniliowym(proszek), proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Białka ubić na sztywną masę, dodać pozostały cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Do utartej masy dodać suche produkty, kilka kropel aromatu waniliowego i ubite białka.
2.Łuskany słonecznik przesypać do garnka i dodać cukier. Zrumienić na małym ogniu i ostudzić (od czasu do czasu należy wymieszać, bo jak się studzi to masa się skleja i robi się twarda). Do ostudzonego słonecznika dodać suszoną żurawinę i mąkę pszenną. Razem wymieszać, dodać do ciasta i ponownie delikatnie wymieszać.
3.Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (11/36 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temp. 180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Komentarze