babka z serków waniliowych

4.5 (173 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno waniliowa, z cytrynowym posmakiem, ładnie trzyma świeżość, jest dość wilgotna, szybka i smaczna :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gramów serka waniliowego (w temp. pokojowej)
    3 jaja (w temp. pokojowej)
    150 gramów masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
    1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (z górkami)
    1 szklanka cukru
    skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
    2 garście rodzynek lub np. suszonej żurawiny (opcjonalnie)

    lukier lub polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka z serków waniliowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jaja miksujemy z cukrem na najszybszych obrotach na piankę.

    Potem wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki tłuszcz, znów miksujemy przez 2 minuty do połączenia składników.
    Dodajemy serek, mieszamy energicznie łyżką, potem wsypujemy mąką z proszkiem do pieczenia i miksujemy na średnich obrotach do połączenia, ale nie za długo.
    Teraz dodajemy skórkę z cytryny i bakalie, mieszamy łyżką.
    Foremkę babkową z kominem lub bez o średnicy na górze około 20 - 22 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy babkę i pieczemy około 50 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Studzimy w foremce do uzyskania temperatury pokojowej.

    Na końcu lukrujemy lub oblewamy polewą.

Porady

Serki, jaja i masło muszą być w temperaturze pokojowej (inaczej ryzykujemy zakalec).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować