Babka z serków waniliowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jaja miksujemy z cukrem na najszybszych obrotach na piankę.
Potem wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki tłuszcz, znów miksujemy przez 2 minuty do połączenia składników.
Dodajemy serek, mieszamy energicznie łyżką, potem wsypujemy mąką z proszkiem do pieczenia i miksujemy na średnich obrotach do połączenia, ale nie za długo.
Teraz dodajemy skórkę z cytryny i bakalie, mieszamy łyżką.
Foremkę babkową z kominem lub bez o średnicy na górze około 20 - 22 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy babkę i pieczemy około 50 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzimy w foremce do uzyskania temperatury pokojowej.
Na końcu lukrujemy lub oblewamy polewą.
Porady
Serki, jaja i masło muszą być w temperaturze pokojowej (inaczej ryzykujemy zakalec).
Komentarze