Oryginalne ciasto, które będzie ozdobą stołu. Może być również prezentem dla ukochanej osoby.
60 min
Składniki:
Ciasto ciemne:
-2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka proszku do pieczenia
-200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
-1/2 szklanki cukru
-4 jajka
-1/2 szklanki mleka
-1 opakowanie cukru waniliowego
-ok 1/2 szklanki kakao-w zależności od upodobań może być mniej
Ciasto jasne- identyczne składniki jak na ciasto ciemne, z wyjątkiem kakao.
Babka z serduszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto ciemne:
Masło miksujemy z cukrem na dużych obrotach, aż stanie się puszyste. Nastepnie po kolei dodajemy jajka, ciągle mieszając. Pożniej dodajemy mleko naprzemian z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy wówczas na mniejszych obrotach. Dodajemy cukier waniliowy oraz kakao. Miksujemy, aż masa stanie się jednolita.
Przygotowujemy keksówkę o wymiarach ok 30cm x 12cm. Spód formy wykładamy papierem śniadaniowym-łatwiej nam będzie wyjąc ciasto. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni i pieczemy przez ok 50 min. Po tym czasie sprawdzamy czy ciasto się upiekło wykałaczką. Ciasto wystawiamy, czekamy do ostudzenia. Następnie babkę wyjmujemy z formy i kroimy na plasterki-ok 2cm grubości. Foremką o dowolnym kształcie-nie musi to być serduszko, wykrawamy z kazdego plastra wybrany wzór. Odkładamy na bok.
Następnie identycznie jak ciemne ciasto, przygotowujemy teraz jasne-oczywiście bez kakao. Do foremki wlewamy na dno nieco jasnego ciasta-ok 2 cm i ustawiamy na nim wycięte wcześniej wzory z ciasta ciemnego-niech wycięte serduszka do siebie przylegają. Jasną masę wylewamy po boki i na wierzch wyciętych wzorków. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy identycznie jak wcześniej-50 min w temp. 160 stopni. Po ostudzeniu kroimy na plasterki, które ukażą nam piękny wzór w cieście. Gotowe.
Komentarze