Babka z rabarbarem

5 (191 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na słodką babkę z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. Babka wyszła delikatna i wilgotna. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szkl cukru pudru
    100 masła
    250 g rabarbaru
    2 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

Babka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rabarbar myjemy i odcinamy końcówki a następnie kroimy w plasterki 1 cm.
    Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zbieleje, podwoi swoją objętość i zrobi się gęstsza. Potem dolewamy roztopione masło i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę do ciasta do blaszki (keksówka 12x26cm), na wierzch wykładamy rabarbar. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Mąka Masło Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować