Babka z musem pigwowo-orzechowym

0 (0 ocen)

Babka z musem z uduszonych świeżych pigw i ze zmielonymi orzechami włoskimi smakuje wysmienicie. Fajny deser na jesienne wieczory.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    2 łyzeczki proszku do pieczenia

    5 świeżych pigw
    garść orzechów włoskich + druga garśc do posypania
    1 -1,5 szklanki wody
    2 łyzki soku z cytryny
    2 łyzki cukru

Babka z musem pigwowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Wlewamy olej i krótko ubijamy. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia - dodajemy do ubitego i mieszamy drewnianą łyzką, aż składniki się połączą.Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
  • 2. Pigwy obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, skrapiamy je sokiem z cytryny. Wlewamy do nich wody, wsypujemy cukier i gotujemy na mniejszym ogniu, az pigwy będą miękkie. Miksujemy je na mus razem z orzechami włoskimi.
  • 3. Babkę kroimy na mniejsze części i zjadamy z przygotowanym musem, który posypujemy dodatkowo orzechami włoskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy