Babka z musem pigwowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Wlewamy olej i krótko ubijamy. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia - dodajemy do ubitego i mieszamy drewnianą łyzką, aż składniki się połączą.Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
2.Pigwy obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, skrapiamy je sokiem z cytryny. Wlewamy do nich wody, wsypujemy cukier i gotujemy na mniejszym ogniu, az pigwy będą miękkie. Miksujemy je na mus razem z orzechami włoskimi.
3.Babkę kroimy na mniejsze części i zjadamy z przygotowanym musem, który posypujemy dodatkowo orzechami włoskimi.
Komentarze