Babka z masą serniczkową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na to ciasto pochodzi z bloga "Co mi w duszy gra" Ja pozmieniałem trochę proporcje, przeliczyłam na szklanki, dopaswałam resztę składników. Zwiększyłam też ilość sera. Wyszło naprawdę pysznie. Spróbujcie sami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g. masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    2 czubate łyżki kakao
    4 łyżki mleka
    3 jajka
    1 pełna szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa twarogowa:
    500 g. twarogu
    100 g. masła
    3/4 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy + 1 łyżka
    3 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Babki

Babka z masą serniczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z masą serniczkową 1. Masło, cukier, kakao i mleko włożyć do garnka. Zagotować często mieszając.
    Odstawić do wystudzenia. Co jakiś czas można przemieszać. Kiedy wystygnie dodać żółtka. Białka wbić do osobnej miski.
    Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolitą masę.
    Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i wymieszać łyżką, lub mikserem
    na wolnych obrotach. Ja mieszałam łyżką.
  • Babka z masą serniczkową 2. Przygotować masę serową.
    Ser przełożyć do miski. Zblendować blenderem. Następnie dodać miękkie masło, cukier i budyń. Zmiksować.
    Miksując dodawać po jednym jajku.
    Przełożyć masę do rondelka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć.
    Wyłączyć gaz.
  • Babka z masą serniczkową 3. Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
    Wyłożyć kilka łyżek ciemnego ciasta. U mnie 7 łyżek, tak żeby dobrze przykryć dno.
    Powierzchnię wyrównać widelcem, na ciemne ciasto wyłożyć masę serową,
    też u mnie wyszło 7 łyżek. Ponownie wyrównać widelcem.
  • Babka z masą serniczkową 4. Następnie wyłożyć resztę ciemnego ciasta, wyrównać widelcem i wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać widelcem.
    Tak przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni,
    na pierwszą półkę od dołu. Piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
  • Babka z masą serniczkową 5. Odczekać 10-15 minut i delikatnie wyciągnąć z foremki.
  • Babka z masą serniczkową 6. Babkę polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
    Ja zrobiłam polewę z czekolady nadziewanej, karmelowej.
    Połowę czekolady karmelowej i jeden rządek mlecznej, połamałam na kawałki.
    Dodałam 2 łyżki mleka i roztopiłam w kąpieli wodnej.
    Wystudzoną babkę udekorowalam polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

4.02 (608 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować