BABKA Z MARMOLADĄ

4.5 (177 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka jest bardzo puszysta i smaczna. Można ją upiec bez marmolady.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy 16 gram
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 gram masła/ pół kostki/
    Marmolada wieloowocowa
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Ciasto

Babka z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BABKA Z MARMOLADĄ 1. Masło stopić.
    Formę keksówkę 24/9 cm posmarować masłem roślinnym i oprószyć kaszą manną.
    Rozgrzać piekarnik do 180 st.
    Połączyć obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    Jajka utrzeć ze szczyptą soli, nadal ucierając dodawać stopniowo cukier i wanilię, ucierać, aż cukier się rozpuści.
    Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać mąki z proszkiem a potem stopione masło.
    Przelać do formy
    Na wierzch ciasta nakładać w 2 rzędach w odstępach marmoladę po 1 łyżeczce.
  • BABKA Z MARMOLADĄ 2. Piec ok. 40 minut/ do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować