Babka z marcepanem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla miłośników marcepanu i nie tylko. Wilgotna, dwukolorowa babka, czyli połączenie kakao i marcepanu.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    kostka masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g marcepanu
    tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
    Polewa:
    tabliczka czekolady gorzkiej
    kilka łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Babka z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, a na końcu masło. Połączyć wszystkie składniki. Ciasto podzielić na dwie równe części, do pierwszej dodać kakao a drugą zmiksować ze 150 g marcepanu.
    Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy przelać jasne ciasto, a następnie ciemne. Wyrównać. Warstwy można lekko przemieszać. Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez ok.45 minut. Wystudzić.
    W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z niewielką ilością mleka, polać wierzch baby.
    Z pozostałej części marcepanu przygotować dekorację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować