Babka z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna i prosta babka z makiem sypkim. Idealna na świąteczny stół. Taka do wykonania raz, dwa. Składniki ucieramy, do foremki i pieczemy. Oprószamy cukrem pudrem i gotowe. Bardzo polecam.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    4 jajka
    20 dag masła lub margaryny
    niepełna szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki sypkiego maku

    Dodatkowo:
    masło lub margaryna do posmarowani foremki
    bułka tarta do oprószenia foremki
    cukier puder do oprószenia babki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia do dajemy do ucieranej masy i ucieramy, na koniec wsypujemy mak sypki i dokładnie mieszamy.
  • Do piczenia. 2. Do pieczenia: Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną, oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto.
  • Pieczenie. 3. Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy. Studzimy.
  • Gotowe. 4. Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy. Studzimy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Babkę można pokroić na około 12 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować