Do babki możemy dodać dowolne orzechy, zaś polewę zrobić z ulubionej czekolady. Odpowiednia będzie zarówno gorzka, jak i mleczna
Składniki:
CIASTO:
5 dużych jajek
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
12 dag masła
18 dag cukru pudru
15 dag kremu z orzechów ziemnych (takiego do kanapek)
łyżka gorzkiego kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 łyżek mleka
5 dag orzechów nerkowca
POLEWA:
10 dag czekolady
3 dag masła
DODATKOWO:
masło i bułka tarta do foremki
Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Oddzielić żółtka od białek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodać po jednym żółtku, a następnie krem orzechowy.
Na zmianę dodawać porcjami przesianą mąkę i po łyżce mleka.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (140 z termo obiegiem).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec dodać orzechy nerkowca i wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki.
Po około 20 minutach pieczenia podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termo obiegiem) i piec jeszcze 30-40 minut do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić na kratce kuchennej.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem stopić na parze, wymieszać do uzyskania jednolitej masy, polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście.
Komentarze