Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca

0 (0 ocen)

Do babki możemy dodać dowolne orzechy, zaś polewę zrobić z ulubionej czekolady. Odpowiednia będzie zarówno gorzka, jak i mleczna

Składniki:

  • CIASTO:
    5 dużych jajek
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    12 dag masła
    18 dag cukru pudru
    15 dag kremu z orzechów ziemnych (takiego do kanapek)
    łyżka gorzkiego kakao
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6-7 łyżek mleka
    5 dag orzechów nerkowca
    POLEWA:
    10 dag czekolady
    3 dag masła
    DODATKOWO:
    masło i bułka tarta do foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Oddzielić żółtka od białek.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodać po jednym żółtku, a następnie krem orzechowy.
    Na zmianę dodawać porcjami przesianą mąkę i po łyżce mleka.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (140 z termo obiegiem).
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Na koniec dodać orzechy nerkowca i wymieszać.
    Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki.
    Po około 20 minutach pieczenia podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termo obiegiem) i piec jeszcze 30-40 minut do suchego patyczka.
    Ciasto wystudzić na kratce kuchennej.
    Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem stopić na parze, wymieszać do uzyskania jednolitej masy, polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować