Babka z kremem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesiać 2 szklanki mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać 1 czubatą łyżkę mąki i wymieszać.
Formę do baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) z kominem natłuścić margaryną i posypać kaszą manną.
Wlać ciasto ciemne, a następnie jasne Piec około 50 min w 180 stopniach C.
Po wystudzeniu przekroić babkę w połowie. Wyjąć łyżką część ciasta i napełnić kremem.
Na kremie ułożyć truskawki i przyłożyć drugą częścią babki.
Polać polewą i posypać posypką czekoladową.
Krem
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone i chwilę ubijać do połączenia się składników.
Polewa
Smietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą.
Komentarze