Babka z kremem i truskawkami

4.51 (200 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka przekładana kremem i truskawkami. Koniecznie spróbujcie, bo warto wypróbować.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    4 jajka
    2 szklanki mąki pszennej+1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Krem
    Krem
    400 ml śmietany kremówki (36%)
    250 g serka mascarpone
    cukier według własnego smaku
    Polewa
    100 g mlecznej czekolady
    100 g śmietany kremówki
    Dodatkowo
    1 szklanka truskawek
    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka z kremem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesiać 2 szklanki mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować.
    Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać 1 czubatą łyżkę mąki i wymieszać.

    Formę do baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) z kominem natłuścić margaryną i posypać kaszą manną.
    Wlać ciasto ciemne, a następnie jasne Piec około 50 min w 180 stopniach C.
    Po wystudzeniu przekroić babkę w połowie. Wyjąć łyżką część ciasta i napełnić kremem.
    Na kremie ułożyć truskawki i przyłożyć drugą częścią babki.
    Polać polewą i posypać posypką czekoladową.
    Krem
    Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone i chwilę ubijać do połączenia się składników.
    Polewa

    Smietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować