Babka z kisielu truskawkowo-śmietankowa

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis z rodzinnego zeszytu.

Składniki:

  • Składniki na babkę:

    1 kostka margaryny "Kasia"
    1 szklanka cukru do wypieków
    5 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka kisieli truskawkowych w proszku, bez cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 dużego aromatu śmietankowego
    posypka cukrowa

    Składniki na polewę:


    200 g białej czekolady
    4 łyżki mleka
    2 łyżki masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 krople aromatu śmietankowego
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka z kisielu truskawkowo-śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Białka jaj ubij na sztywną pianę.
  • 2. Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka i ucieraj.
  • 3. W osobnej misce dobrze wymieszaj mąkę, kisiel, proszek do pieczenia. Suche składniki i aromat dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
  • 4. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wyrównaj. Piecz około 40 minut. Stan wypieczenia sprawdź patyczkiem.
  • 5. Podgrzej mleko z masłem i rozpuść w nim czekoladę, dodaj aromat i cukier puder. Wymieszaj na gładką masę, najlepiej blenderem.
  • 6. Ostudzoną babę polej polewą i udekoruj posypką.

Porady

Można użyć kisielu w innym smaku. Polać gotową polewą lub obsypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować