Babka z kardamonem i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy i dokładnie ubić mikserem.
Następnie wlać olej i nadal miksować.
Po chwili przesiać przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kardamonem i dokładnie połączyć na gładkie ciasto.
2.Foremkę podłużną o wymiarach 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wylać do foremki a do pozostałej części dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego, wymieszać i wylać przez długość foremki na środku.
Szpatułką lub nożem przez długość przeciągnąć do dna blaszki.
3.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut a potem wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Gotową babkę polać lukrem zrobionym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny czerwonego barwnika.
Kroić po zastygnięciu lukru na babce.
Komentarze