Babka z kardamonem i lukrem

0 (0 ocen)

pyszna babka ..............

Składniki:

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
    250 g mąki pszennej typ 500
    16 g cukru waniliowego
    3/4 szk cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szk oleju rzepakowego
    6 jajek ( rozmiar M )
    lukier :
    4 czubate łyżki cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    dodatkowo :
    czerwony barwnik spożywczy

Babka z kardamonem i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy i dokładnie ubić mikserem.
    Następnie wlać olej i nadal miksować.
    Po chwili przesiać przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kardamonem i dokładnie połączyć na gładkie ciasto.
  • 2. Foremkę podłużną o wymiarach 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    2/3 ciasta wylać do foremki a do pozostałej części dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego, wymieszać i wylać przez długość foremki na środku.
    Szpatułką lub nożem przez długość przeciągnąć do dna blaszki.
  • 3. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut a potem wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
    Gotową babkę polać lukrem zrobionym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny czerwonego barwnika.
    Kroić po zastygnięciu lukru na babce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy