Babka z kakao

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zawsze, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego i szybkiego - sięgam po stare, proste i sprawdzone przepisy, na które nie trzeba długo czekać.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 margaryna
    4 jaja
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    3 łyżki śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    zapach rumowy (kilka kropli)
    1łyżka kakao

Babka z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
  • 2. Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier (piana musi być sztywna).
  • 3. W misce ubijamy żółtka, dodajemy stopioną margarynę, śmietanę oraz zapach.
  • 4. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy (ciasto jest gęste).
  • 5. Na koniec dokładamy pianę i staramy się wymieszać wszystko mikserem jak najkrócej, aby ciasto nie straciło na pulchności.
  • 6. Do małej miseczki odlewamy kilka łyżek ciasta i dodajemy kakao.
  • 7. Ciasto wlewamy do formy na babki lub keksówki i rozprowadzamy po środku masę kakaową.
  • 8. Pieczemy do 60 minut w temp. 180 stopni C.

Porady

Po dodaniu piany najlepiej mieszać ciasto silikonową łopatką, wtedy ciasto fajnie się napowietrza, możemy to zrobić również mikserem, ale jak najkrócej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy