Babka z kajmakiem

0 (0 ocen)

Babka z dodatkiem kajmaku, który najczęściej jest kojarzony ze smakami Wielkanocnymi. Miękka, wilgotna, polana czekoladowym kajmakiem. Każdy ją lubi, od najmłodszych w rodzinie :) Polecam, nie tylko na święta.

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    4 jajka
    szczypta soli
    1/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    300 g masy kajmakowej
    1/2 szklanki oleju rzepakowego

    POLEWA:

    160 g masy kajmakowej
    1/4 szklanki śmietanki 30%
    30 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy

Babka z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1o5xqyr 1. Kajmak i mleko przełożyć do garnuszka. Mieszając trzepaczką podgrzewać, aż się połączy na jednolitą masę.
    Żółtka oddzielone od białek utrzeć do białości razem z cukrem. Wlać przestudzony, płynny kajmak i miksując wlać olej. Suche składniki przesiać i wsypać do masy. Połączyć.
  • image-0ud5ne8 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę na babkę o ∅ 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok. 45 min. Babka wyrasta z górką, którą ścięłam.
  • image-02bixpw 3. Przygotować polewę podgrzewając kajmak z kremówką. Kiedy zacznie wrzeć wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Mieszać, aż się całkiem rozpuści. Polewą polać po wystudzonej babce. Można ozdobić dekoracjami cukrowymi. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować