Szybki, łatwy i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców.
15 min
Składniki:
6 średniej wielkości jabłek
5 jajek
30 dag cukru
30 dag mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła
cukier puder do posypania
Babka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
2.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać roztopione masło lekko przestudzone (nie gorące). Dodać jabłka pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
3.Wlać masę do wcześniej wysmarowanej masłem formy. Piec 50 minut.
4.Po upieczeniu posypać babkę cukrem pudrem.
Porady
To wspaniały pomysł na wykorzystanie jabłek z ogrodu lub innych sezonowych owoców takich jak np. gruszki, maliny, borówki amerykańskie itp.
Komentarze