Babka z jabłkami

4.64 (259 ocen)

  • 15 min

Szybki, łatwy i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców.

  • 15 min

Składniki:

  • 6 średniej wielkości jabłek
    5 jajek
    30 dag cukru
    30 dag mąki pszennej
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół kostki masła
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.64 (259 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Produkty potrzebne do przygotowania babki z jabłkami 1. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać roztopione masło lekko przestudzone (nie gorące). Dodać jabłka pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Wlać masę do wcześniej wysmarowanej masłem formy. Piec 50 minut.
  • 4. Po upieczeniu posypać babkę cukrem pudrem.

Porady

To wspaniały pomysł na wykorzystanie jabłek z ogrodu lub innych sezonowych owoców takich jak np. gruszki, maliny, borówki amerykańskie itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować