-5 jajek
-1 margaryna-250 g.
-200 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-starta skórka z cytryny
-sok z 1/2 cytryny
-180 g. mąki tortowej
-180 g. mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszek do piecz.
-2 duże jabłka
Babka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć margarynę z żółtkami i połową cukru. Przesiać mąki z proszkiem.Dodać sok i skórkę z cytryny i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Wszystko lekko wymieszać. Połowę ciasta wylać do wysmarowanej keksówki 12X30 i wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładać kawałki jabłek. Zalać resztą ciasta, albo wylać całe i jabłka powciskać.
2.Piec w 180* ok.45 min.
Po upieczeniu, babkę wyjąć, obracając na deskę.Zdjąć papier. Po przestygnięciu,obrócić i posypać pudrem cukrem.
Komentarze