Babka z galaretki

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Kolorowa wiosenna babka. Przygotowanie jej wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale warto, ponieważ smakuje wszystkim domownikom, a cieszy szczególnie najmłodszych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 śmietany kremówki ( jedna 330 ml)
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    4 galaretki o różnych smakach
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną masę, łączymy z wystudzoną żelatyną. 3 galaretki rozpuszczamy osobno w gorącej wodzie, dając na jedną galaretkę 1 i ½ szklanki wody. 1 galaretkę przeznaczoną do ozdoby rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Galaretki odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 2. Foremkę do pieczenia babek płuczemy zimną wodą, kładziemy warstwę ubitej śmietany, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do lodówki. Kiedy śmietana stężeje wylewamy jedną tężejącą galaretkę i znowu wkładamy na chwilę do lodówki. Następnie przykrywamy ubitą śmietaną, po stężeniu wylewamy drugą galaretkę. Tak samo postępujemy z kolejną warstwą. Na spodzie ma być trzecia warstwa galaretki. Babkę wstawiamy do lodówki, aby dobrze zastygła.
  • 3. Silnie schłodzoną babkę wkładamy na chwilę do naczynia z gorącą wodą i wyjmujemy ją z formy.
    Wierzch babki dekorujemy pokrojoną galaretką. Resztę pokrojonej galaretki układamy na talerzu naokoło babki.

Porady

Aby wyciągnąć babkę z formy, wystarczy włożyć ją do gorącej wody tylko na parę sekund. Jeśli przetrzymamy za długo, to rozpuści się masa z ubitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować