Babka z galaretkami

4.49 (198 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo smaczna,wilgotna,mięciutka babka z posmakiem owocowym .

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 20 dag masła
    1 szkl. cukru
    5 jajek
    11/2 szkl.mąki tortowej
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 mały proszek do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka kakao
    1/2 torebki galaretki truskawkowej
    1/2 torebki galaretki agrestowej
    rodzynki, orzechy posiekane, skórka starta z cytryny(cytryna musi być wyparzona i wyszorowana)
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery Galaretki

Babka z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puch,następnie dodawać po 1 jajku ciągle ucierając,potem dać śmietanę,ucierać.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta,lekko zmiksować ,dać bakalie delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 3 części.Do 1 części dodać kakao,do 2 dodać galaretkę w proszku agrestową,a do 3 części dodać galaretkę w proszku truskawkową.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy wlać ciasto truskawkowe,potem agrestowe a na końcu kakaowe.Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.60-70 min.Sprawdzić patyczkiem czy upieczona.

Porady

Jajka,masło,śmietana, muszą mieć koniecznie temperaturę pokojową inaczej masa się zetnie podczas ucierania.Babkę po upieczeniu dowolnie dekorujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować