Babka z daktylami, żurawiną i skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

przepyszna, słodka babka, którą przygotujemy bardzo szybko :)))

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru trzcinowego drobnego
    250 g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z połówki dużej cytryny
    ½ szklanki mąki kukurydzianej
    ½ szklanki mąki pszennej
    50 g skórki pomarańczowej
    3 łyżki żurawiny
    80 g suszonych daktyli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z daktylami, żurawiną i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • 2. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem, do utartych dodajemy miękką margarynę, sok z cytryny i wszystko razem ucieramy.
  • 3. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i całość ponownie ucieramy mikserem.
  • 4. Do masy wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, żurawinę i skórkę pomarańczową, mieszamy łyżką.
  • 5. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszamy.
  • 6. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy na babkę i pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  • 7. Gotową babkę dekorujemy wg uznania np. polewamy lukrem (z cytryny i cukru pudru) oraz posypujemy skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować