REKLAMA

Babka z cukinii i ziemniaków

wyświetlono: 214 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Co tam u was dziś pysznego w obiad ? Ja z racji tego że robiłam tort na zamówienie upiekłam tylko babkę z cukinii i ziemniaków, na dwie osoby w zupełności wystarczyła a nawet jeszcze zostało

opublikowany: 16.08.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 870 g cukinii 1 sztuka średniej wielkości i jedna mała,
    5 średniej wielkości ziemniaki,
    100 g sera mozzarella,
    3 czubate łyżki majonezu,
    1,5 łyżeczki soli,
    0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
    10 łyżek bułki tartej,
    1,5 łyżki mąki,
    3 łyżki oleju,
    3 jajka rozmiar M
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • babka 1. Przygotować cukinię oraz ziemniaki, cukinię umyć i odciąć końce pokroić w mniejsze części, jeśli młoda a ma duże nasienia to oczyścić je, ziemniaki obrać i umyć, następnie wszystko zetrzeć na tarce jarzynowej, do startej cukinii i ziemniaków wbić całe jajka, wsypać ser, bułkę tartą, sól, pieprz oraz dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i majonez
  • babka 2. Jak już mamy wymieszaną całą masę dodać jeszcze mąkę pszenną i również wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23 na 10 lecz polecam większą natrzeć olejem a właściwie wlać olej i rozetrzeć po blaszce, przełożyć całą masę na babkę wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec godzinę i 15 minut plus 10 minut na rozgrzanie piekarnika, do ładnego zarumienienia się babki. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
  • babka 3. Upieczona i w moim przypadku lekko ostudzona babka świetnie nadaje się aby podać ją z kwaśną śmietaną. Moją babkę przygotowałam z dwóch kolorów cukinii wtedy jest ładna kolorowa, babka choć ciepła nie rozpada się podczas krojenia, bardzo dobrze smakuje dzięki dodanemu sera mozzarella
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magda_Z indeks

Placki z cukinii i ziemniaków

Pyszna, delikatniejsza odmiana tradycyjnych placków ziemniaczanych.

kategoria: Placki placki ziemniaczane jajko opublikowany: 05.09.2014 | wyświetlono: 15747 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 1
Dodane przez: beetle hkl3

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Takie zapiekane warzywa będą świetnym dodatkiem do obiadowego kawałka mięsa lub ryby.

kategoria: Zapiekanki opublikowany: 02.09.2015 | wyświetlono: 14346 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 1
Dodane przez: MonikaW MonikaW

Placki z cukinii i ziemniaków

Placki z cukinii i ziemniaków są pysznym i szybkim obiadem lub ciepłą kolacją.

kategoria: Placki opublikowany: 21.05.2016 | wyświetlono: 2422 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

CHRUPIĄCE KOTLECIKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW

Robi się je szybko, są bardzo chrupiące, smaczne i zdrowe.

kategoria: Dania główne kotlety opublikowany: 11.05.2013 | wyświetlono: 15404 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE