Konsystencja po upieczeniu przypomina babkę ziemniaczaną. Podane z zieloną sałatą np: Cesar lub z sałatką grecką idealnie nadaje się na lekki wegetariański obiad.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 małe cukinie (500 g)
3 jajka
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 cebula
100 g sera feta
2 łyżki świeżej natki pietruszki
300 g mąki
5 łyżek stołowych kaszy manny
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
sól
pieprz
Babka z cukinii / ciasto cukiniowe na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię starkować na dużych oczkach, odstawić na ok 15 min. następnie wycisnąć lekko sok.
Do cukinii dodać pozostałe składniki, mąkę, olej, jajka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, śmietanę, pokrojoną cebulę oraz łyżkę posiekanej świeżej natki pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Należy pamiętać, że ser feta jest już słony, więc nie należy przesadzać z solą.
2.Formę do pieczenia posmarować olejem i oprószyć lekko mąką. Wyłożyć ciasto i piec przy 180 stopniach ok. 45- 50 min, aż górna warstwa się lekko zarumieni.
Konsystencja po upieczeniu przypomina babkę ziemniaczaną.
Komentarze