Babka z cukinii / ciasto cukiniowe na słono

5 (1 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Konsystencja po upieczeniu przypomina babkę ziemniaczaną. Podane z zieloną sałatą np: Cesar lub z sałatką grecką idealnie nadaje się na lekki wegetariański obiad.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 małe cukinie (500 g)
    3 jajka
    100 ml oliwy z oliwek
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 cebula
    100 g sera feta
    2 łyżki świeżej natki pietruszki
    300 g mąki
    5 łyżek stołowych kaszy manny
    1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Babka z cukinii / ciasto cukiniowe na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z cukinii / ciasto cukiniowe na słono 1. Cukinię starkować na dużych oczkach, odstawić na ok 15 min. następnie wycisnąć lekko sok.
    Do cukinii dodać pozostałe składniki, mąkę, olej, jajka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, śmietanę, pokrojoną cebulę oraz łyżkę posiekanej świeżej natki pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Należy pamiętać, że ser feta jest już słony, więc nie należy przesadzać z solą.
  • Babka z cukinii / ciasto cukiniowe na słono 2. Formę do pieczenia posmarować olejem i oprószyć lekko mąką. Wyłożyć ciasto i piec przy 180 stopniach ok. 45- 50 min, aż górna warstwa się lekko zarumieni.
    Konsystencja po upieczeniu przypomina babkę ziemniaczaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Feta Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować