Dawno mnie nie było bo miałam poważną awarię internetu, ale bardzo za Wami tęskniłam:) i na powrót przygotowałam babkę z cukinią, to moje pierwsze takie ciasto i jestem nim zachwycona, serdecznie zapraszam:))
Składniki:
375 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 jajka
30 ml mleka
200 g brązowego cukru
250 g margaryny tortowej
370 g cukinii ( zielonej i żółtej)
80 g daktyli
100 g orzechów nerkowca
Polewa:
120 g cukru pudru
3 łyżki soku jabłkowego
Babka z cukinią i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę oraz gałkę i wymieszać.
2.Cukinię umyć i osuszyć. Jeśli warzywo ma przerośnięte pestki w miąższu to je usunąć jeśli nie to mogą zostać. Następnie pokroić w średniej wielkość kostkę. Orzechy i daktyle także pokroić i dodać do cukinii, wymieszać.
3.Margarynę roztopić na patelni na średnim ogniu, następnie przelać do miski. Dodać cukier i wymieszać. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać je i dodać do miski z margaryną i wymieszać
4.Dodać pokrojoną cukinię, daktyle i orzechy. Wymieszać. Partiami dodawać mąkę i mieszać do połączenia składników. Na koniec wlać mleko i dobrze wymieszać.
5.Przełożyć ciasto do formy na babkę ( ja użyłam silikonowej). Piec w 180 stopniach około 50-60 minut aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Zostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy.
6.Polewa:
Do miski przesypać cukier i dodać dwie łyżki soku i wymieszać. Gdyby masa była mało płynna dodać jeszcze łyżkę soku i dobrze wymieszać. Polać babkę i zostawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Komentarze